Melaka

(2009-10-31)
Pär hade kommit hem under natten från Indonesien. En sen morgon avslutades när vi begav oss av mot Melaka. Vi stannade på flygplatsen för att äta lunch på en Food Court. Jag letade efter något nytt att äta och fann Nasi Goreng USA. Det vill säga Kyckling med stekt ris The American Way. Inte så illa, faktiskt. 

Efter maten skulle bilen lösas ut men själva biljetten gick inte att hitta. I biljettkassan räknade expediten ut vad det skulle kosta inklusive 50 dollar i straffavgift. Han räknade på en papperslapp och kom fram till att det skulle kosta 250 RM (dollar är uppenbarligen bara ett annat namn för den inhemska valutan). Fast det gick inte att betala vid kassan för man var tvungen att fylla i ett formulär och expediten menade att han var tvungen att följa med och se bilen. –Ja, ja en sådan bil, utropade han när vi såg bilen på avstånd. Då kan vi återgå till kassan. På vägen upp lät expediten mena att det kanske räcker om det erlägg 160 RM kontant, i hissen. Sagt och gjort, och som av en händelse hade han en utkvitterad biljett i fickan. Pär kunde berätta att även polisen kunde föreslå kontant betalning då de stoppat en för någon förseelse. Som alternativ till att behöva hänga med till polisstationen.

Vi hade hoppats komma till Melaka medan det var ljust, men pga att en taoistisk tempelceremoni som infaller vart femte år inföll just denna dag, var vägarna igenproppade av bilar och karnevalståg. Alla landets taoister hade uppenbarligen samlats här och tillverkat fordon och tempelkopior för att sedan marschera i tåg runt om i staden.

Kreationerna var vackra och imponerande, men tyvärr hade jag glömt minneskortet hemma så det blev inga bilder och bilderna med kamern gör dem inte rättvisa.När vi hade lyckats hitta en parkeringsplats gick vi runt i omgivningarna. Det finns ett fort som portugiserna reste när de kom hitseglande 1511. Sedan kom holländarna runt 1600 och de lämnade efter sig ett torg och en staty. Ytterligare lite senare kom engelsmännen. Det intressanta med Melaka är förstås sundet mellan Malackahalvön och Sumatra, sk Malackasundets, som lär vara det mest trafikerade sundet i världen.

Staden Melaka är ett av världsarven.

Från fortet gick vi ner i stan och vidare till China Town, en del gick hela vägen andra åkte cykeltaxi sista biten.En mycket pittoresk och mysig stad med vackra hus längs Melakafloden. Och China Town var mycket mera relaxed än i KL, utan påflugna säljare som försöker tjata sig till affär. Efter att ha spatserat gatorna fram och tillbaka ett tag gick vi in på en holländsk restaurang och beställde kyckling-lasagne. Den smakade riktigt uselt. Tanke: Välj alltid kyckling med ris.

Eva körde oss hem förtjänstfullt i mörkret och regnet, och vi ramlade i säng någonstans efter 2 på natten.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0